Elinvoimainen Kuopio

Blogi

Kaupungin keskustan alueen elinvoiman kehittäminen on pitkäjänteinen ja monivaiheinen prosessi. Elinvoimaisen keskustan onnistuminen vaatii jatkuvaa arviointia ja mukautumista muuttuviin olosuhteisiin ja tarpeisiin, mikä vaatii huolellista ja pitkän aikavälin suunnittelua sekä yhteistyötä eri sidosryhmien välillä. Strategiajohtaminen on kaiken alku, jossa pitää integroida kaikki toimenpiteet ja vastuullisuusasiat osaksi johtamisjärjestelmää. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen, ympäristövaikutusten arviointi ja yrityksien taloudellinen vastuu ovat keskiössä, jotta liiketoiminnalle voidaan antaa tukea esimerkiksi koulutuksen, rahoituksen tai markkinoinnin avulla. Tätä kautta voidaan saada elinvoimaa niin Kuopioon kuin kaupungin liitoskuntiin.

Kaupungin tulee tehdä tiivistä ja hyvää yhteistyötä omien kumppanuuksiensa kanssa. Näitä yhteistyöverkostoja ovat esimerkiksi koulujen, yhdistysten ja yrityksien kanssa tehtävät yhteistyöprojektit ja hankkeet sekä kestävän kehityksen edistäminen. Vastuullinen raportointi, seuraaminen ja kommunikointi eteenpäin mahdollisimman paljon on oleellisen tärkeää. Kestävä kehitys on liiketoiminnan kehittämistä ja kestävä liiketoiminta on kannattavaa liiketoimintaa, jonka merkitys kasvaa lisää tulevaisuudessa.

Kaupungin infrastruktuuria voidaan parantaa jalankulku- ja pyöräilymahdollisuuksia sekä julkista liikennettä kehittämällä. Hyvä infrastruktuuri tekee keskustasta houkuttelevamman niin asukkaille kuin vierailijoille. Kehittämisideoita voisivat olla esimerkiksi Puijonkadun jalka- ja pyöräkaistojen leventäminen aina Tulliportinkadun risteyksestä Asemakadulle asti, siihen tapaan kuin on tehty jo junasillan toisella puolella, sekä julkisen liikenteen järjestäminen 24 tuntia vuorokaudessa toimivaksi myös yhteyksineen Matkustajasatamalle.

Tiloja tulisi olla keskustassa eri toimialoille; kulttuurille, taiteelle, kaupalle ja palveluille. Keskustassa sijaitseville tyhjille liiketiloille pitäisi etsiä uusia käyttötarkoituksia, kuten vaatekauppoja, start-up yrityksiä, yhteisötiloja ja pop-up-kauppoja. Olisiko Kuopion keskustassa mahdollisuutta järjestää säännöllisesti isommissa tyhjissä tiloissa tai vastaavissa ympäri vuoden tapahtumia, esimerkiksi jonkilaisia markkinoita ja näytöksiä, erilaisia festivaaleja, taide-esityksiä, musiikkia, yleisötilaisuuksia yms. Tällaiset tapahtumat lisäävät ihmisvirtaa keskustaan ja luovat yhteisöllisyyden tunnetta.

Kuopion keskustan alueelta on hävinnyt suuri osa erikoisliikkeistä, joita oli vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Monet kaipaavat keskustan alueelle esimerkiksi vaateliikkeitä ja erikoisliikkeitä, joita löytyy enää Matkuksen ostoskeskuksesta. Nyt tarvitaan uudenlaista ajattelua ja kaavoitusta keskustan saamiseksi elinvoimaiseksi, koska Matkus ja Prisman seutu ovat syöneet kaiken. Tällä hetkellä pelottaa hieman ajatella mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan uuden Citymarketin valmistuttua Haapaniemeen ja toisen Prisman tulon myötä Päivärantaan.

Kuopion elinvoiman kannalta on välttämätöntä säilyttää, ellei jopa lisätä viheralueita ja kaupunkiluontoa, jotta kaupungista ja sen alueista ei tule pelkkä kesäisin kuumana hehkuvia betonilähiöitä. Uutena ajatuksena voisivat olla esimerkiksi hyvin huolehditut viherkatot. Viheralueet kaupungissa tutkitusti parantavat ihmisten elämänlaatua.
Jo nyt ihmiset arvostavat paljon kaupungissa satama- ja viheralueita, joissa on mieltä virkistävää kävellä ja istuskella. Mielestäni Kuopion Puijon, Neulamäen, Vanuvuoren ja Maaningan Korkiakosken luonnonsuojelualueita ei saa päästää menemään piloille. Näissä täytyy jatkuvasti ylläpitää hyvää metsänhoitoa, etteivät kirjanpainajat ja muut hyönteiset pääse iskemään varttuneisiin havupuihin ja lahottamaan niitä pystyyn. Tuomiokirkon vieressä oleva uusittu Snellmanin puisto on palkittu useampaan kertaan viihtyisyydellään, mistä voimme olla ylpeitä.

Elinvoimaisessa Kuopion keskustassa täytyy olla riittävästi helposti tavoitettavia kouluja, päiväkoteja, terveydenhuoltoa, hammashoitoa ja muita peruspalveluja, jotka tekevät keskustan alueesta kaiken ikäisiä ihmisiä houkuttelevan ja elinvoimaisen alueen. Kuopion keskustan alueen ollessa elinvoimainen, myös torin alue saa herätä entisenlaiseen kukoistukseensa. Tätä varten kannattaa kehittää markkinointistrategia, joka tuo esille Kuopion keskustan vetovoimatekijät, hyvät ja houkuttelevat puolet ihmisille. Kuopion markkinointiin kannattaa käyttää useita viestintäkanavia, jotta se tavoittaisi mahdollisimman suuren ihmisjoukon.

Kulttuuri ja taide, pääkirjasto ja uusittu museo sekä laadukkaat ruokapaikat ovat keskeinen osa houkuttelevaa Kuopion keskustaa. Nämä kannattaa tuoda mahdollisimman lähelle ihmisiä. Kuopiossa järjestetään kesäisin esimerkiksi KuopioRock, Kuopio Tanssii ja Soi, Viinijuhlat, sekä nuorille alaikäisille järjestetty HoodFest. Nilsiän Tahkolla puolestaan Tahkon Juhannus, sekä lukuisia muita tapahtumia, kuten Tahko MTB. Talvisin Tahkolla on mitä parhaimmat laskettelu ja lumilautailurinteet hotellimajoituksineen, ja Kuopion Puijolla jokaisen kuntotasolle löytyy sopivat hiihtoladut, sekä uudelleen ystävänpäivänä 2025 avattu Antikkalan laskettelurinne. Juankoskella on esimerkiksi ruukkialue ja Juicen tori. Kun näyttely- ja kulttuuritapahtumat ovat keskustassa lähellä ihmisiä, niissä kävijät löytävät samalla myös tarjolla oleviin laadukkaisiin ruokapaikkoihin.

Asukkaiden kuunteleminen ja mielipiteiden sekä toiveiden tiedustelu on tärkeää, jotta keskustan kehittäminen menee asukkaita miellyttävään ja positiiviseen suuntaan. Kaupunkilaisten osallistava suunnittelu ja kuunteleminen johtaa epäilemättä parempiin ratkaisuihin ja lisää yhteisöön sitoutumista. Tämä puolestaan lisää kaupungin veto- ja pitovoimaa.

Janne Svärd /kunta- ja aluevaaliehdokas 2025 SDP Kuopio